Jag har en trendspaning. Många arbetsplatser gone digital organiserar fredagsfika online, med eller utan kaffebröd men inte sällan med en lek eller tävling för att hålla samtalet igång och arbetsmoralen uppe. Och här går det visst trender. Det är inte helt omöjligt att just du kommer leka På spåret imorgon klockan tre, över Teams och med en kallnande kopp kaffe vid köksbordet
En rolig lek som alla kan förstå, och lika lätt att förbereda. Man googlar fram lite bilder och fakta och låter alla gissa. Om man vill vara snäll kan man begränsa alla alternativ och bestämma att man bara rör sig i en tiomilsradie från huvudstaden, eller att alla platser börjar på E, har besökts av kungen eller ligger vid kusten. På så sätt kan även den mindre geografikunniga också hänga med i tävlingen och alla har en chans att nästan vinna.
Nu råkar jag ju känna ganska många människor som jobbar här i Sverige men är uppvuxna i andra delar av världen. Många av dem kom till Sverige i vuxen ålder, kanske bara härom året. Många av dem är dessutom mycket välutbildade, också i geografi. Men precis som att du antagligen skulle kugga på ungerska industristäder, inlandsstäder i Venezuela eller historiska platser i Mongoliet, är de här människorna inte särskilt bevandrade i svensk småstadsgeografi. Även om de talar utmärkt svenska och sköter sitt jobb prickfritt är det inte särskilt troligt att de vet vad som tillverkas i Borås, vilken stad som håller på att flyttas, vad som utmärker Karlskoga och när Piteå grundades. I sådana lekar har man inte en chans om man är ny i landet utan får sitta och lyssna artigt medan de svenska kollegorna briljerar.
Lösningen är enkel. Fortsätt leka på spåret, och introducera era utländska medarbetare till en svensk fredagstradition. Men se längre än Sverige och låt tåget ta er på en längre tur med frågor om världsgeografi. På så sätt kan ni spela på lika villkor, ha mycket roligare, och lära er av varandra.